Leedu seimi liige: regionaalne LNG terminal oleks kohalikust kasulikum

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG-terminal. Pilt on illustratiivne
LNG-terminal. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Leedu seimi liige, sotsiaaldemokraat Birute Vesaite ütles Balti energia tippkohtumisel kolmapäeval, et regionaalne Baltimaade regionaalne veeldatud maagaasi (LNG) terminal oleks kasulikum Leedu eelmise valitsuse kavandatavast LNG terminali projektist.

Vesaite ütles Tallinnas peetaval Balti energia tippkohtumisel kolmapäeval, et Leedu järgmine valitsus tõenäoliselt toetab terminali rajamist riigi gaasiga varustamiseks.

«Kuid siiski pole praegune projekt läbipaistev ja rahastamisallikad on ebaselged,» ütles Vesaite. Praeguse kava järgi peaksid Leedu kodanikud maksma gaasitranspordi eest kõrgemat hinda, et terminali ehitust toetada, märkis ta. Samuti on Vesaite sõnul praegu ebaselge, kes gaasi terminali jaoks tarniks.

Praeguste gaasijuhtmete võimsus ei rahulda kavandatava terminali vajadusi isegi pärast Klaipeda harujuhtme ehitamist, märkis Vesaite.

Regionaalne LNG terminal oleks Vesaite hinnangul tarbijatele kasulikum. «Kolm Balti riiki võiksid asja taas arutada. Ei ole liiga hilja,» ütles Vesaite. «Ükskõik kes saab energiaministriks, peaks kolm Baltimaad energia valdkonnas asju ühiselt arutama.»

Vesaite avaldas kahetsust, et Leedu sotsiaaldemokraadist peaminister Gediminas Kirkilase juhitud valitsuse algatatud LNG terminali projekt on hüljatud. Selles oleks kuulunud 20-protsendiline osalus Leedu gaasi suurtarbijale Achemale ja terminal võiks praeguseks töös olla, kui kava oleks toetatud, märkis Vesaite.

Leedus tuleks Vesaite sõnul kaugküttes fossiilkütuseid asendada biomassiga. Soomes põhineb Vesaite sõnul biomassil 22 protsenti kütteturust. Leedu valitsus võiks üritada kütteturul biomassi kasutamist, sealhulgas metsatööstuse jääkide kasutamist, edendada maksueranditega ja rahalise toetusega, ütles Vesaite. «See oleks alternatiiv kallile importgaasile,» ütles Vesaite.

Vesaite ütles, et kavandatav Visaginase tuumaelektrijaama projekt on liiga ohtlik. Projektis pole koostöösoovi üles näidanud Poola ja samuti pole Vesaite sõnul Eesti ega Läti ministeeriumidel lõplikku soovi projektis osaleda.

Kuna kuu aega tagasi peetud tuumajaama puudutaval soovituslikul rahvahääletusel Leedus hääletas 62,8 protsenti valijatest tuumajaama vastu, tuleks Vesaite sõnul rahva demokraatlikult väljendatud tahet austada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles