Iga kolmas eurooplane näeb end tulevikus äri alustajana

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed usuvad, et ettevõtjana on kergem tööd ja vaba aja veetmist ühildada.
Inimesed usuvad, et ettevõtjana on kergem tööd ja vaba aja veetmist ühildada. Foto: SCANPIX

Amway värske ettevõtlusuuringu kohaselt suhtub kaks kolmandikku küsitletud eurooplastest ettevõtjaks olemisse positiivselt ja iga kolmas neist näeb end äri alustajana. Ettevõtlusega alustamise peamiseks takistuseks nimetatakse finantskriisi.

Kõrgemalt väärtustasid inimesed ettevõtjaks olemist Taanis, Prantsusmaal ja Suurbritannias. Vähem heakskiitu pälvis ettevõtlusega tegelemine Ungaris, Austrias ja Saksamaal.

Suuremat huvi ettevõtluse vastu näitasid üles ülikooli lõpetanud. Kui 79 protsenti ülikooliharidusega inimestest suhtub ettevõtlusesse positiivselt, siis kõrghariduseta inimestest väärtustab eraettevõtlust 67 protsenti.

Võrreldes näitajaid eelmise ja üle-eelmise aasta uuringu tulemustega on iseendale töö andmise potentsiaal Euroopas püsinud samal tasemel: enam kui iga kolmas (38 protsenti) vastaja kujutab end ette oma äri alustajana ning neljast vastanust kolm (78 protsenti) leiab, et järgneva kümne aasta jooksul kasvab eraettevõtluse populaarsus veelgi.

Enim motiveerib eurooplasi oma ettevõtet looma sõltumatus tööandjast, eneseteostuse võimalus ning võimalus teenida lisasissetulekut . Lisaks leiavad vastanud, et eraettevõtlus võimaldab samaaegselt tegeleda nii pere, vaba aja kui karjääriga ning naasta peale tööpausi lihtsamini tööturule.

Suurimateks takistusteks ettevõtte loomisel peetakse aga stardikapitali puudumist, ebakindlat majanduslikku situatsiooni ning hirmu ebaõnnestumise ees. Samuti leiavad eurooplased, et ettevõtlusega tegelemiseks puudub piisav ettevalmistus ning haridus.

Amway Euroopa ettevõtlusuuringust ilmneb, et ettevõtlusega alustamist on oluliselt mõjutanud finantskriis: 79 protsenti kreeklastest, 64 protsenti taanlastest ja 59 protsenti hispaanlastest leiavad, et ebakindel majanduslik olukord on takistus ettevõtjaks saamisel. Märkimisväärne on, et isegi 57 protsenti sakslastest peab majanduskriisi üheks olulisemaks piduriks ettevõtlusega alustamisel, samas kui türklased ja venelased ei näe selles kuigi suurt probleemi.

Selle aasta maist juulini küsitleti kuueteistkümnes Euroopa riigis (Austria, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia, Kreeka, Ungari, Itaalia, Poola, Portugal, Rumeenia, Venemaa, Hispaania, Šveits, Türgi, Ukraina) iseendale töö andmise teemal kokku 17 768 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles