Euroala lükkas Kreeka-otsuse nädala võrra edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker Foto: SCANPIX

Euroala rahandusministrid lükkasid esmaspäeval õhtul otsuse Kreeka abipaketi uue väljamakse vabastamise kohta nädala võrra edasi, kuid soostusid ettepanekuga anda Kreekale majanduse ümberkorraldamiseks aega 2016. aastani.

Majandusreformid on üks Kreeka abistamise tingimusteks. Ehkki ministrid otsustasid pikendada reformide tähtaega kahe aasta võrra, on jätkuvalt ebaselge, kuidas sel perioodil Ateenat rahastatakse ja millal kriisiriigi võlakoorem jätkusuutlikule tasemele alaneb.

Kreeka peaministri Antonis Samarase sõnul muutub tema riik reedel maksejõuetuks, kuid eurogrupi juhi Jean-Claude Junckeri ei maksa seda karta.

«Ma teen kõik mis võimalik, et otsus langetatakse 20. novembril,» viitas Juncker pressikonverentsil rahandusministrite järgmisele kohtumisel tuleval teisipäeval.

«Ma ei ütle teile kuidas, kuid 16. novembril ei teki probleeme,» lisas ta, pidades silmas asjaolu, et Kreekal tuleb sel reedel maksta viis miljardit eurot vanu võlgu.

Junckeri sõnul saadi pühapäeval hilisõhtul kätte Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ehk troika kauaoodatud aruanne ja selle «tonaalsus on positiivne, sest Kreeka on ootusi täitnud».

Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici väljendas pärast esmaspäevast kohtumist optimismi. «Täna tehti suur samm tagamaks Kreeka programmi [kestvus], edendamaks eurotsooni usaldusväärsust, leidmaks kaks aastat õhus olnud küsimusele tugev ja kindlapiiriline lahenduse,» rääkis minister. «Me ei suutnud täna rohkem ära teha.»

Rahvusvahelised laenuandjad on vastutasuks karmide tööturu ja avaliku sektori reformide eest lubanud Kreekale kokku 240 miljardit eurot abiraha, millest Kreeka on kätte saanud 150 miljardit.

Ateena loodab, et olles eelmisel nädalal kiitnud parlamendis heaks järjekordse kasinuspaketi ja 2013. aasta riigieelarve, vabastavad rahvusvahelised laenuandjad alates juunist blokeeritud 31,5 miljardi euro suuruse laenumakse, milleta Kreeka võib juba lähipäevil maksejõuetuks muutuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles