USA tööpuudus võib veelgi kasvada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötu veokijuht Allen Askew Detroidi tööbüroos pakutavaid ametikohti uurimas.
Töötu veokijuht Allen Askew Detroidi tööbüroos pakutavaid ametikohti uurimas. Foto: Reuters / Scanpix

Märtsis viimase veerandsaja aasta rekordilisele 8,5 protsendi tasemele jõudnud USA tööpuudus võib lähikuudel veelgi kasvada, usuvad analüütikud.

 Nii mitmedki suurettevõtted on teada andnud, et nõudluse kahanemine sunnib töökohti kaotama. Bloomberg kirjutab, et ebakindlus tööjõuturul sunnib tarbijaid kulutusi kärpima ning süvendab veelgi majandussurutist.

USA keskpanga Föderaalreservi asejuht Donald Kohn tõdes nädalavahetusel, et olukord ei ole lahenenud ning nii keskpank kui riigi valitsus peavad olema valmis majanduse turgutamiseks uusi samme astuma.

2007. aasta detsembrist alates on USAs kadunud 5,1 miljonit töökohta, mis on sõjajärgse aja halvim tulemus. Viimase viie kuuga on kadunud 3,3 miljonit töökohta, sellest veebruaris, mil töötuse määr kasvas 8,1 protsendini, 651 000.

Koondamistest ei ole pääsenud ükski sektor, kuid kõige enam kannatavad tööstus, ehitus ja teenindus, andes koondatutest kaks kolmandikku.

Analüütikute sõnutsi on edasisi koondamisi oodata autotööstuses ning elamuehituses, kus nõudlus niipea ei taastu. General Motorsi tõenäolise pankroti valguses võib autotööstuses tänavu kaduda üle miljoni töökoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles