Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Tööandjate keskliit uurib piirkondlikke palgaerinevusi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kristina Traks
Copy
Foto: SCANPIX

 
Palgaturu trendidest kiire ülevaate saamiseks käivitas tööandjate keskliit novembris sügisese palgauuringu, mis hõlmab seekord 63 erinevat ametiala. Uuring käsitleb muu hulgas piirkondlikke palgaerinevusi ja olukorda lähiriikide tööturgudel.

«Kohalikku palgaturgu iseloomustab praegu kasvav tööjõupuudus ja hinnatõus, mis mõõdukale palgatõusule vaatamata kipub töötajate heaolu vähendama,» märkis tööandjate palgauuringu juht Kadri Seeder. «See tõmbab ühelt poolt töömotivatsiooni alla, teisalt suurendab juhuslikku tööotsingut – ehk õnnestub kuskil rohkem teenida? Kahtlemata on suur mõju ka lähi-tööturgudel, mis kergitavad tööotsijate palgaootusi.»

Seekordne palgauuring hõlmab Seedri sõnul senisest rohkem ametialasid ja eraldi on vaatluse all piirkondlikud palgaerinevused, mille kohta uuringu läbiviijatelt on palju küsitud.

Tööandjate keskliit kogub palgaturu infot regulaarselt alates eelmise aasta kevadest. Üle-eestiline esinduslik uuring annab operatiivset palgainfot eri ametite lõikes, muutes palgaturu senisest läbipaistvamaks ja võimaldades tööandjatel oma konkurentsivõimet adekvaatsemalt hinnata.

Tööandjate palgauuring annab ettekujutuse enam levinud ametialade keskmistest töötasudest võimalikult lühikese viitajaga andmete kogumise ja avaldamise vahel ning suhteliselt vähese andmete esitamise koormusega. Andmeid kogutakse novembris, tulemusi esitletakse juba detsembri lõpus toimuval ümarlaual.

Uuringu raport sisaldab keskmisi töötasusid ja palgavahemikke, põhipalga ja tulemustasu vahekorda, pakutavaid soodustusi, samuti viimase kuue kuu jooksul toimunud ja kavandatavaid muutusi valitud ametialade töötasude lõikes.

Tagasi üles