Elektrilevi: meie hajusa võrgu puhul mastaabiefekt ei tööta

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi.
Elektrilevi. Foto: Peeter Langovits

Eleketrilevi võrguteenuse hinna puhul ei kehti mastaabiefekt, sest hajusa ja suuremahulise võrgu puhul on ka kulud suuremad, kirjutab Elektrilevi kommunikatsioonijuht Tuuli Sokmann vastuseks minueleketer.ee analüüsile, et Elektrilevi võrguteenus on tarbijale kõige kallim.

Sokmanni sõnul on võrguteenuse hindade võrdluses  oluline arvestada võrgu eripära ja hinna kujunemist pikema aja jooksul.  «Arvestada tuleb konkreetse võrguettevõtja teeninduspiirkonda – nii ei saa näiteks üks-ühele võrrelda VKG kompaktset linnavõrku Narvas peaaegu kogu Eestit hõlmava Elektrilevi võrguga,» lausus ta.

Samuti tuleb Sokmanni sõnul vaadelda võrguteenuse hinna muutust pikemaajalises perspektiivis. «Kui võrguettevõte on varasemalt kogunud võrgutasuga rohkem raha, on ta saanud võrku suuremas mahus uuendada ja see võimaldab täna teenust odavamalt pakkuda,» rääkis Sokmann.

«Aasta alguses tegime just võrdluse näiteks Imatra Elektri võrgutasudega, mille järgi olid Imatra tasud aastatel 2001-2011 keskmiselt 6 protsenti kõrgemad kui Elektrilevi tasud, sealhulgas kuni aastani 2005 isegi 15 protsenti kõrgemad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles