Ansip: kriis suurendas vajadust kliimakokkulepete järele

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip Brüsselis 1. märtsil 2009.
Peaminister Andrus Ansip Brüsselis 1. märtsil 2009. Foto: SCANPIX

Täna Prahas toimunud Euroopa Liidu valitsusjuhtide ja riigipeade mitteametlikul kohtumisel, ütles peaminister Andrus Ansip, et majanduskriis on suurendanud vajadust kliimakokkulepete järele.


«Me usume, et roheliste tehnoloogiate laiem kasutamine võib positiivselt mõjutada meie riikide majandust. See toob kaasa uued arengud tööstuses ning loob seeläbi ka uusi töökohti,» sõnas Ansip. Majanduskriis on tema sõnul suurendanud vajadust kliimakokkulepete järele.

«Ükski riik üksi ei suuda selles vallas tulemusi saavutada. Ometi peab iga maa selle eest maksma kui me tegudes põrume,» lisas Ansip, kelle sõnul on eriti tundlikud globaalsete mõjude suhtes väikesed riigid.

Ansipi sõnul ei piisa soovitud eesmärgi saavutamiseks üksi ka Euroopa Liidu ning USA pingutustest. «Kaasata tuleb tõusvate majandustega Hiina ja India,» lisas ta.

Kliimamuutuse vastu võitlemine on tihedalt seotud alternatiivsete energiaallikate arendamisega, energia efektiivse kasutamisega ning usaldusväärsete ja mitmekülgsete energiavarustajate olemasoluga.

Kõik kohtumisel osalenud pooled kinnitasid tugeva ühistele väärtustele ja põhimõtetele tugineva transatlantilise partnerluse vajalikkust.

«Tänane kohtumine kinnitas, et meie ees seisvate väljakutsetega toimetulekuks on vajalik Euroopa Liidu ja USA vaheline tihe koostöö. Oleme koos tegutsedes tugevamad kui iga riik probleeme omaette lahendades,» sõnas Ansip.

Tema sõnul leidis täna kinnitust, et Euroopa Liit ja USA näevad sarnaseid lahendusi mitmetele võtmeküsimustele, millega tuleb viivitamatult tegeleda. «Edu saavutamiseks vajab USA Euroopa Liidu tuge ning vastupidi - Euroopa Liit vajab USA partnerlust,» lisas Ansip. Tema sõnul on dialoog vajalik paljudes küsimustes.

Kokku oli tänasel kohtumisel arutelu all neli suuremat teemaderingi - majandusolukord, energiajulgeolek ja kliimamuutused ning regionaalteemad, sealhulgas Afganistan, Iraan, Lähis-Ida rahuprotsess ja Süüria.

Eesti peaminister Andrus Ansip juhatas Euroopa Liidu nimel sisse arutelu kliimamuutuste teemal. Oma sõnavõtus rõhutas Ansip, et Euroopa Liit on püstitanud endale ambitsioonikad väljakutsed ning püüdleb nende täitmise poole hoolimata majandusraskustest.

Euroopa Liidu valitsusjuhid ja riigipead jätkavad arutelusid USA presidendiga juunis EL-USA tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles