Euroopa liidus arutati Chanel No. 5 müügilt keelamist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parfüüm Chanel No.5
Parfüüm Chanel No.5 Foto: Peeter Langovits / Postimees

Euroopa liit ei plaani parfüümi Chanel No. 5 müümist keelata, kuigi teadusuuring näitab, et lõhnaõli sisaldab allegikutele ohtlikku puukoort.

Eelmisel nädalal soovitas teaduskomitee keelata 12ne erineva aine kasutamise. «Need ained on 90 protsendi lõhnaõlide jaoks nn selgroog,» kommenteeris Rahvusvahelise Lõhnaõlide Assotsiatsiooni (IFRA) esimees Pierre Sivac.

Komitee tegi ettepaneku keelata puukoore kasutamise, ent see annab iseloomuliku lõhna parfüümidele nagu Chanel No. 5, Diori Miss Dior ja paljudele Guerlaini toodetele. Komitee väitel on 1-3 protsenti eurooplastest lõhnaõlides leiduvatele ainete vastu allergilised ning see number on murettekitavalt kõrge.

Euroopa Komisjoni tarbimis- ja  tervisepoliitika kõneisik Frederic Vincent nõudis, et oleks vale väita nagu Euroopa liit plaanib parfüüme müügilt keelata. «Oleme seadusandluses igasugusest keelamisest veel kaugel,» ütles ta.

Vincenti sõnul alustas Euroopa liit tootjate ning tarbijatega lõhnaõlide konsistentsi üle arutamist juba augustis. «Kosmeetikafirmad on meie tegevusega väga hästi kursis. Seadusloome pole veel alanud ega alga ka homme,» lisas ta.

Firmade sõnul poleks ainete keelamisel nende brändid enam endised ning parfüümid ei lõhnaks samamoodi kui varem. Samuti raskendaks regulatsioon uute lõhnaõlide tootmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles