Ilves: Eesti peab olema valmis otsetoetuste pärast kohtusse minema

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits/Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna aasta põllumehe auhinda üle andes, et Eesti peab seisma põllumajanduse otsetoetuste ühtlustamise eest ja vajadusele selle nimel ka kohtusse minema.

«Ma tean, te olete täna rääkinud pikalt ka Euroopa Liidu ühtsest põllumajanduspoliitikast ja otsetoetusest. Seni moonutavad need meie põllumeestele ühtset turgu ja määrivad väljendit «vaba konkurents»,» ütles Ilves.

Ta avaldas lootust, et Eesti valitsus, aga ka meie saadikud Euroopa Parlamendis ilmutavad tarvilikku järjekindlust, et konkurents põllumajanduses muutuks Euroopa Liidus ka Eestile ja veel mitmele riigile vabaks ning turg oleks meile kõigile tõepoolest ühtne.

«Brüssel pisaraid ei usu, aga seadust peab uskuma. Ja kui siin tekib tõrge, tuleb Eestil Euroopa Liidu siseturu põhimõtete, vaba konkurentsi ja oma põllumeeste kaitseks kohtusse minna,» rõhutas president.

«Euroopa Liidu ühisel turul maksavad kütus, kombainid ja traktorid enamvähem ühepalju. Põllumajandustoetused aga erinevad kolm korda ja rohkemgi. Võimalik, et Balti riigid peaksid ühiselt hakkama seda asja ajama Euroopa Kohtus, kus tulemus ei sõltu poliitikast ja poliitikutest, kes ei taha senistest toetustest loobuda,» leidis Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles