Eesti enim eksporditud toidukaup oli mullu oder

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oder
Oder Foto: SCANPIX

Statistikaameti väliskaubandusstatistika talituse juhataja Evelin Puura kirjutab Statistikablogis, et 2011. aastal eksporditi Eestis toidukaupadest enim teravilja, millest oder moodustas 66 protsenti. Transiidina veeti Eesti kaudu kõige rohkem välja kakaod ja kakaotooteid.

Otra eksporditi üle 180 000 tonni, mis oli 2010. aastaga võrreldes üle kahe korra rohkem. Üle poole odra kogusest eksporditi Edela-Aasiasse ja teistesse Euroopa riikidesse. Teraviljadest vähenes kõige rohkem ehk üle 40 000 tonni nisu väljavedu. Teravilja viidi välja põhiliselt meretranspordiga. 

Teisel kohal oli piimatoodete eksport, millest kõige rohkem eksporditi piima ja rõõska koort (üle 100 000 tonni). Piima ja koore väljavedu kasvas 2010. aastaga võrreldes 27 protsenti. Ligi 80 protsenti piima ja rõõsa koore kogusest eksporditi maanteetranspordiga Leetu. 

Kolmandal kohal oli rapsiseemne väljavedu, mida eksporditi üle 80 000 tonni. Rapsi eksporditi peamiselt Euroopa riikidesse. 

2011. aastal suurenes õlle eksport. Üle 40 protsenti eksporditavast õllest viidi Soome. Kasvas ka elussigade eksport. Sead eksporditi Venemaale ning selleks kasutati maanteetransporti. Külmutatud kalade eksport vähenes, peamiselt eksporditi seda kaupa maanteetranspordiga kolmandatesse riikidesse.

2011. aastal olid toidukaupade ekspordi peamised sihtriigid lähinaabrid Leedu, Läti, Venemaa ja Soome, kuhu veeti ligi 59 protsenti kogu toidukaupade koguselisest ekspordist.

Toidukaupade transiidi peamine partnerriik on Venemaa

Eestist tansiidina väljaveetavatest toidukaupadest olid esikohal kakao ja kakaotooted (ligi 90 000 tonni), millele järgnesid konserveeritud köögiviljad, puuviljad, marjad, pähklid ja seened (70 000 tonni). 2011. aastal oli oluline ka odra transiit (30 000 tonni) .

Peamine kakaotransiidi sihtriik oli Venemaa. Venemaa ostis möödunud aastal kakaod ja kakaotooteid sisse üle 300 000 tonni, sellest 35 protsenti läbis transiidina Eestit. Ligi 77 protsenti kakaost viidi Eestist välja raudteetranspordiga. 

Toidukaupade transiidist suurem osa veeti Venemaale, teiste riikide osatähtsus jäi alla viiendiku. Kui eksporditud toidukaup jõudis sihtriiki enamasti maantee- või meretranspordiga, siis transiidina Eestist väljaveetud toidukaup peamiselt raudteed mööda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles