Lähedalasuv baar soodustab alkoholisõltuvust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome teadlased avastasid, et inimese elupaiga ja baari asukoha vaheline kaugus võib mõjutada negatiivselt inimese alkoholitarbimist.

Soome teadlased leidsid ligi 55 000 uuritud soome täiskasvanu põhjal, et mida lähemale inimene seitsme aasta jooksul baaridele kolis, seda suurem oli tõenäosus, et ta suurendab oma alkoholi tarbimist, vahendab Reuters.

Kui inimene kolis kilomeetri võrra baarile lähemale, kasvas tõenäosus muutuda tõsiseks alkoholi tarbijaks 17 protsenti. Tõsine tarbija tähendas meeste jaoks 10 untsi destilleeritud alkoholi nädalas. Naistel oli sama näitaja nädala jooksul seitse untsi.

Näiteks baarist 120 meetri kaugusel elavatest inimestest olid tõsised alkoholi pruukijad 9 protsenti, 2,4 km puhul oli sama näitaja juba 7,5 protsenti.

Uurijate sõnul ei muuda inimesi joodikuks mõistagi ainult elukoht, vaid olulised on ka muud faktorid. Uuringu tulemusi võib mõjutada ka võimalus, et baaride ja öölokaalide lähedale kolivad inimesed, kes ka ise plaanivad ja tahavad neid külastada.

Sellegipoolest näitasid tulemused, et kui baari asukoht tuli elukohale lähemale, olid tulemused samalaadsed ehk suurenes inimese alkoholi tarbimine, kinnitas Kuopios uuringu läbiviinud teadlane Jaana L. Halonen.

Uuringus arvestati ka piirkonna elatustaset. Soomes on tõsisemad alkoholi pruukijad Haloneni sõnul väiksema sissetulekuga inimesed. Sellegipoolest jäi baari ja kodu vaheline distants selles sõltuvussuhtes väga oluliseks teguriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles