Ponta: Rumeenia liitumine euroalaga lükkub edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Victor Ponta.
Peaminister Victor Ponta. Foto: Reuters / Scanpix

Rumeenia ei liitu euroalaga nagu plaanitud 2015. aastal, vaid kavatseb ühisrahale üle minna, kui tingimused selleks on sobivad, ütles esmaspäeval peaminister Victor Ponta.

«2015. aasta tähtaeg ei ole kivisse raiutud,» ütles Ponta ajakirjanikele.

Peaminister rõhutas, et Rumeenia jätkab pingutusi, et täita eurole ülemineku Maastrichti kriteeriumid.

Euroalaga liitumiseks peab riik täitma viis kriteeriumi, muu hulgas ei tohi eelarve puudujääk ületada kolme protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Rumeenia keskpanga president Mugur Isărescu ütles eelmisel nädalal ajalehele New York Times, et eesmärk minna eurole üle 2015. aastal «ei tule praegu kõne allagi».

Ponta ütles esmaspäeval samuti, et Rumeenia loodab abiraha puudutavat kokkulepet Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Liiduga 2013. aasta märtsis pikendada.

2009. aasta mais sai Rumeenia IMF-ilt, EL-ilt ja Maailmapangalt vastutasuks drastiliste kärbete eest 20 miljardi euro suuruse päästepaketi. 2011. aasta märtsis nõustusid  IMF ja EL avama Bukarestile viie miljardi euro suuruse krediidi, mida võib kasutada vaid erakorralistes oludes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles