Sandy võis hävitada massiliselt tähtsaid dokumente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujad orkaan Sandy põhjustatud hiigeltulekahjust hävinud majade rusude keskel Breezy Pointis.
Tuletõrjujad orkaan Sandy põhjustatud hiigeltulekahjust hävinud majade rusude keskel Breezy Pointis. Foto: Reuters/AFP/AP/Sipa/Scanpix

Wall Streeti dokumendihoidla Depository Trust & Clearing Corpi (DTCC) keldrites võis orkaan Sandy tõttu hävineda triljonite dollarite väärtuses aktsiatõendeid.

DTCCs on hoiul 1,3 miljonit paberkandjal aktsiate, võlakirjade ja teiste finantsinstrumentide sertifikaati, ka välisväärtpabereid.

Organisatsiooni peakorter paikneb Manhattani finantspiirkonnas.

Hetkel käib Manhattanil vee väljapumpamine üleujutatud keldritest. DTCC tunnistas eile, et nende hoidla on jätkuvalt vee all ning ametnikel ei ole võimalik anda hinnangut tekitatud kahju suurusele.

«Hoone on jätkuvalt ligipääsematu ning sisenemine on keelatud kuniks taastatakse elektrivool ning kontrollitakse ohutust,» hoiatas DTCC klientidele läkitatud meilis. Füüsiliste sertifikaatide väljastamine on määramata ajaks peatatud.

Segadust süvendab asjaolu, et DTCC üritab tänaseni tulutult taastada sertifikaate, mis tormi ajal elektronpostis olid. Raskusi kogevad ka kullerid, mistõttu võib päevade kaupa venida dokumentide suunamine DTCC teistesse hoonetesse.

DTCC pressiesindaja sõnutsi on kõikidest tõenditest olemas elektroonilised koopiad ning dokumente on võimalik taasväljastada.

Finantstööstus on kasutanud DTCC teenuseid aktsiatõendite hoiustamiseks ühes kohas, et vältida vajadust neid posti teel investoritele laiali saata.

Nüüd registreeritakse valdav osa tehingutest elektrooniliselt, füüsilisi sertifikaate sel juhul ei ringle.

Viimastel aastatel on DTCC propageerinud aktsiate ja võlakirjade väljastamist üksnes elektroonilisel teel, seega on füüsiliste väärtpaberite osakaal vähenenud. Ühtlasi on organisatsioon seisnud «dematerialiseerimise» eest – julgustades sertifikaatide konverteerimist elektroonilisse formaati.

Käesoleva aasta alguses ütles DTCC, et 2001. aastal Maailma Kaubanduskesuse rünnakus hävinenud sertifikaatide (väärtusega 16 miljardit dollarit) taastamine läks finantstööstusele maksma ligi 300 miljonit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles