Windows Phone 8 – Nokia viimane võimalus

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti juht Steve Ballmer esitles üleeile Nokia Lumia 920.
Microsofti juht Steve Ballmer esitles üleeile Nokia Lumia 920. Foto: Reuters / Scanpix

Uuringufirma IDC andmeil oli Nokia tarnitud telefonide arv vähenenud kolmanda kvartali lõpuks mullusega võrreldes 22 protsenti, samas kui kogu globaalne mobiiltelefonide turg liikus samal ajal vastupidises suunas, kasvades 45,3 protsenti.

Kui vaadata eraldi nutitelefonide tööstust, siis tarkvaraplatvormide seas oli Soome tehnoloogiaettevõtte poolt toona kasutatud Symbian Gartneri andmetel veel eelmise aasta teises kvartalis Androidi järel teisel kohal, edestades pea nelja protsendiga Apple’i iOSi.

Mullu veebruaris hülgas Nokia kuue aastaga pea 50 protsenti turust kaotanud tarkvaraplatvormi ning ettevõtte tegevjuht Stephen Elop sõlmis oma varasema tööandja Microsoftiga kokkuleppe, mille järgi hakkasid Nokia uued nutitelefonid alates novembrist kasutama ainult Windows Phone’i operatsioonisüsteemi.

Maailma suurima tarkvaraettevõtte pakutav platvorm ei ole aga suutnud Androidi ja iOSig­a konkureerida, tirides sellega kunagistelt kõrgustelt alla ka Nokia. Selle aasta kolmandaks kvartaliks ehk enne Windows Phone 8 lansseerimist oli Windows Phone’i turuosa nutitelefonide operatsioonisüsteemide seas alla viie protsendi ning Nokia oli IDC andmetel langenud nutitelefonide tootjate seas kuuendale positsioonile, jäädes alla isegi pankroti äärel BlackBerryde tootjale Research In Motionile.

Esmaspäeval turule tulnud Windows Phone 8 on viimase aasta jooksul kulukärpeid ja massilisi koondamisi teinud Nokiale viimaseks õlekõrreks. Microsofti toodetav nutitelefonidele mõeldud operatsioonisüsteem on küll läbi teinud olulisi muutusi ning selle kasuks räägib ka ühildatavus Windows 8 PC- ja tahvelarvutiplatvormiga, kuid sellegipoolest pole Windows Phone 8 läbilöök analüütikute hinnangul veel sugugi kindel.

Samuti on tugev ka uue operatsioonisüsteemi sisene konkurents – peale Nokia tulevad novembris oma nutitelefonidega turule ka Huawei, Samsung ja HTC. Mõneti üllatuslikult on Microsoft platvormi lipulaevana maininud Lumia 920 asemel hoopis Taiwani tootja Windows Phone 8X-i. See aga tähendab, et Nokia nutitelefoniturul ellujäämiseks ei piisa sellest, kui Microsofti platvorm sörgib liidrite sabas, vaid Windows 8 peab tõusma Androidi ja iOSi kõrvale kolmandaks juhtivaks ökosüsteemiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles