Windows 8 on kohal

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti uus operatsioonisüsteem Windows 8 on ka eesti keeles.
Microsofti uus operatsioonisüsteem Windows 8 on ka eesti keeles. Foto: Microsoft

Tänasest tuleb müügile Microsofti uus operatsioonisüsteem Windows 8, mis muutub korraga kättesaadavaks 140 riigis ja 37 keeles, sealhulgas ka eesti keeles.

Uus operatsioonisüsteem on ehitatud pigem mobiilseid nutiseadmeid silmas pidades. Sellele viitab nii uus puutetundlikele ekraanidele optimeeritud kasutajaliides kui ka 16:9 ekraaniformaadi teadlik eelistamine Microsofti poolt.

Operatsioonisüsteem on saadaval kahes versioonis: Windows 8 ja Windows 8 Pro. ARM-tüüpi protsessoritega tahvelarvutid tulevad müügile Windows RT versiooniga. Seejuures jooksutab Windows RT vaid eelinstalleeritud või Windows Store’i veebipoes kättesaadavaid rakendusi.

Windows 8 sisseehitatud rakendustest võimaldavad paljud kuvada infot reaalajas otse kasutaja töölaual. Operatsioonisüsteemiga on kaasas pilvepõhine majutusteenus Sky Drive ja puuteekraane silmas pidades välja arendatud Internet Explorer 10 veebilehitseja.

Ettevõtetele mõeldud Windows 8 Enterprise pakub võimalusi kaugtööks, sealhulgas uut Windows To Go lahendust, millega on võimalik operatsioonisüsteem laadida mälupulgale ja kasutada seda mitmesugustes seadmetes. Täiustatud on ka ettevõtetele mõeldud BitLocker-, AppLocker-, DirectAccess- ja Branch Cache-funktsiooni.

Windows 8 toetab mitut uuenduslikku tehnoloogiat, nagu USB 3.0 ja lähiväljaside (NFC). Samuti on platvormi integreeritud Microsofti konto, mitu pilve- ja sotsiaalmeediateenust ning ka mainitud, konkurentide Google’i Google Playga ja Apple’i App Store’iga sarnanev Windows Store’i nime kandev rakenduste veebipood.

Windows 8 seadmetest jõuavad Microsofti andmetel täna Ordis, EMTs, Euronicsis, Flexis, Klickis, Elionis ja On-Offis müügile 30 Aceri, Asuse, Delli, HP, Ordi, Packard Belli ja Samsungi mudelit.

Windows XP, Windows Vista ja Windows 7 kasutajad saavad osta Windows 8 uuenduse karbitootena poodidest 59,99 euro eest või uuendada operatsioonisüsteemi veebis 29,99 euro eest. Soodustusprogrammi Windows Upgrade Offer kaudu on endale 2. juunist 2012 kuni 31. jaanuarini 2013 Windows 7 arvuti ostnud inimestel võimalik Windows 8 Pro alla laadida 14,99 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles