Õun tahab õhku ja jahedust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Halika talu perenaise Ille Kasvandi sõnul võivad koduaia ubinad seista kuni kevadeni, kui neid on hoitud jahedas ruumis.

«Ruumis, kus õunu hoitakse, peab olema külmkapi temperatuur: +5 kuni +7 kraadi. See on põhiline,» rääkis Ille Kasvand Halika talust, mis on tuntud oma heade õunte poolest. Õunakasvataja sõnul ei tohi ubinaid hoida pappkastides, kuna seal on umbne ning temperatuur võib tõusta liiga kõrgele. «Õun tahab õhku,» pani ta aiaomanikele südamele. Kõige parem on õunu hoida hõredas puukastis, mis pole väga suur.

Õunu ei maksa hoida koos kartulite või teiste köögiviljadega. «Kui kuldrenetti hoida mingite teiste asjadega koos, olgu see siis garaažis, keldris või panipaigas, siis võtab ta väga kergesti kõrvalmaitsed ja -lõhnad juurde,» õpetas õunakasvataja. Naise sõnul kipub kuldrenett isegi toas laual seistes kõrvalmaitset juurde võtma.

Kasvand soovitab aeg-ajalt vabal laupäeval või pühapäeval oma õunavarud kriitilise pilguga üle vaadata ja hukka läinud välja sorteerida, sest mädaplekkidega õunad annavad kahjustuse tervetele ubinatele edasi. «Õuntele on liigutamine väga hea, sest nii satub ta näiteks teise, õhurikkama koha peale,» soovitas ta.

Küll aga tuleb õunu sorteerida õigesti, et kasu asemel mitte kahju teha. «Õun ei tohi teise õunaga kokku puutuda,» toonitas Kasvand. Juba korjates tuleb need puu otsast eraldi alla võtta. «Sama on sorteerimisel – ma võin võtta kolm õuna korraga kätte, aga nad peavad näppude vahel liikuma nii, et igaüks on eraldi,» selgitas naine.

Õunu säilitades tuleb arvestada ka sellega, et igal sordil on erinev säilivusaeg. «Inimesed küsivad meilt, et ega martsipan-õunu ei ole. Aga neid ei saagi olla, sest see sort peab vastu kaks-kolm nädalat ja siis saab ta aeg otsa,» tõdes Kasvand.

Tuntud õunasortidest seisab jõuludeni «Talvenauding». «Tegelikult võiks «Talvenaudingut» juba praegu sööma hakata, sest ega ta kauem säili kui jaanuarini,» soovitas õunakasvataja. Teine eestlaste seas väga levinud õun kuldrenett ei pea ka väga heade hoiutingimuste puhul uue aastani vastu. «Arvatakse, et see säilib kaua, aga kui küsida, milline ta maitse oli, siis selgub, et sisu oli pudrune ja õun seest isegi tume.»

Kõige kauem säilivaks vanaks sordiks peab Kasvand «Tellissaaret», mis pikal seismisel pealt n-ö rasvaseks läheb. «Seda rasvakihti ei maksa karta, sest nii näitab õun oma küpsusastet ja see on kindel märk sellest, et see on valmis söömiseks, ei ole enam kõva ja puine,» rõhutas õunakasvataja.

Kuni märtsi-aprillini säilib ka «Karksi renett», mis on teada-tuntud kuldrenetist hapukam ja muutub söögikõlblikuks alles jõulude paiku. Hästi säilivad ka «Veteran», «Cortland» ja «Lobo».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles