Reinsalu soovitab Nord Streamile uuringuteks luba mitte anda

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Nord Streami gaasitorustikust Lubminis.
Osa Nord Streami gaasitorustikust Lubminis. Foto: SCANPIX

Kaitseminister Urmas Reinsalu on veendunud, et Eesti ei peaks Nord Streamile andma oma majandusvööndis uuringute tegemiseks luba.

Kaitseministeerium on analüüsile tuginedes jõudnud seisukohale, et Nord Stream AG poolt läbiviidavad võimalikud teaduslikud mereuuringud ning potentsiaalse gaasitrassi paigaldamine, kasutamine ja hooldamine omavad erinevaid julgeolekuriske, mistõttu soovitab ministeerium uuringute läbiviimiseks luba mitte anda, seisab kaitseminister Urmas Reinsalu kirjas välisminister Urmas Paetile.

Ka esimeste torude puhul ei andnud Eesti luba oma majandusvööndis merepõhjauuringuid läbi viia. Seda põhjusel, et mandrilaval puurimistöid eeldavad uuringud annavad teavet Eesti loodusvarade mahu ja nende kasutamise võimaluste kohta.

Nord Streami 1220-kilomeetrine torujuhe, mis kulgeb Läänemere põhja mööda Venemaalt Saksamaale käivitati 8. novembril 2011 ning see läbib Venemaa, Soome, Rootsi, Taani ja Saksamaa majandusvööndeid või territoriaalvett. Teise toru ehitus algas 2011. aasta mais ning valmis tänavu oktoobris.

Ent Nord Stream uurib nüüd võimalusi paigutada Soome lahte veel kaks torujuhet ja kuna need jääksid Eesti ja Soome majandustsoonidesse, siis küsib firma mõlemalt riigilt vastavat luba. Nord Stream tahab välja selgitada, kas mõttekas oleks ehitada üks või kaks torujuhet.

Postimees kirjutas juunis, et kui Vene-Saksa gaasijuhtme Nord Stream kaks esimest toru võttis Eesti valitsus vastu raevuka kriitikaga, rääkides keskkonna- ja julgeolekuohtudest, siis praegu on suhtumine muutunud leebemaks. Postimehe toonastel andmetel poleks võimuerakondade juhtpoliitikul midagi selle vastu, kui need torud läbi Eesti majandusvete veetaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles