Riigikogu hakkas arutama tuleva aasta riigieelarvet

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu alustas teisipäeva hommikul tuleva aasta riigieelarve arutelu. Järgmise aasta riigieelarve tuludeks on planeeritud 7,5 miljardit eurot, kuludeks 7,7 miljardit eurot. Võrreldes 2012. aastaga kasvavad kulud 1,1 protsenti ja tulud 2,2 protsenti.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles riigikogus, et tuleval aastal langeb töötuskindlustusmaks, aga kasvavad alkoholi- ja tubakaaktsiis. Ligi kinnitas, et üldine maksukoormus langeb tuleval aastal.

«Riigieelarve tulude kasv ei ole suur, aga oluline on sisemine muutus, kasvab maksutulude osakaal,» märkis Ligi.

Ligi lisas, et tuleval aastal kasvavad pensionid ja töötu abiraha. Ligi ütles, et suurt palgatõusu ei ole oodata, aga riigipalgaliste palgad peaks kasvama kiiremini inflatsiooniks ehk riigipalgaliste ostuvõime peaks kasvama.

Valitsuse ettepaneku järgi tõuseb palgafond riigisektoris 4,4%. See võimaldab ministeeriumitel tõsta palku eelkõige seal, kus vajadus on kõige suurem. Teiste seas tõusevad õpetajate, tervishoiutöötajate, kultuuritöötajate ja kaitseväelaste palgad.

Tuleva aasta riigieelarvega on valitsussektori struktuurseks ülejäägiks planeeritud 0,1 % sisemajanduse kogutoodangust. Nominaalselt on eelarve kavandatud 0,7% defitsiidiga. Ülejärgmisest aastast kavandab valitsus vastavalt eelarvestrateegiale püsivat nominaalset ülejääki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles