Kreekat on vallutamas kurjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsed natsideks riietunud kreeka protestijad Ateenas.
Eilsed natsideks riietunud kreeka protestijad Ateenas. Foto: SCANPIX

Üks ELi aluspõhimõtteid oli võita otsustavalt destruktiivne natsionalism, mis kontinendil nii palju sõdasid on põhjustanud. Kreeka korralagedus paneb selle printsiibi karmilt proovile.

Viimastel valimistel 18 parlamendikohta võitnud paremäärmusliku Kuldse Koidiku liikmed ründavad üha agaramalt migrante ja vähemusi. Nende parlamendiesindajaid on filmitud tungimas kallale võõramaalastest poepidajatele ja osalemas vägivaldsetes protestides. Üks nimetas migrante parlamendis «alaväärseteks».

Üldiselt on kreeklased immigratsiooni suhtes tolerantsed olnud, kasinuse valudele vaatamata. Samuti on Kuldse Koidiku šansid võimule tulla väikesed.

Kuid et võimud ei kiirusta ülalmainitud barbaarset käitumist hukka mõistma, kipub tekkima mulje ametlikust heakskiidust.

Avaliku korra minister tunnistas, et mõned politseiohvitserid võivad toetada Kuldse Koidiku põhimõtteid. Teatud jõudusid kahtlustatakse koostöös ja erakonna julgustamises sekkuma olukordadesse, millesse on kaasatud migrandid.

See on vastuvõetamatu.

Vähemustele kallalekippujate karistamatuse-tundele tuleks otsekohe lõpp teha. Politseitöö tõhususe taastamine on ülimalt oluline, aitamaks kreeklastel taas leida usku riigi võimesse avalikku korda tagada.

Ka teistel Euroopa riikidel lasub vastutus võidelda probleemidega, mis Kuldsele Koidikule tuult tiibadesse on puhunud. Kreeka valitsus ei tule üksinda toime ebaseadusliku sisserändega sõdadest räsitud Afganistanist, Süüriast ja Põhja-Aafrikast.

Tingimused põgenikelaagrites on õõvastavad.

Kuigi viimastel kuudel on valitsusel õnnestunud Türgi kaudu tulevat sissevoolu veidi tõkestada, võib raha piirivalve finantseerimiseks varsti otsa lõppeda.

Euroopa Komisjon peaks vastama positiivselt palvetele panustada rahaliselt piiri kindlustamisse.

Samuti peaks EL kannustama Kreekat võtma kiiremini kasutusele saadaolevaid summasid, tõhustamaks tööd immigrantide staatuse selgitamisega ning parandamaks tingimusi kinnipidamiskohtades.

Tulemuseks oleks parem Kreeka – mitte vaid oma kodanike, vaid ka kohutava saatuse eest pagejate tarvis.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles