Elektrimüüjatel tuleb lepingu katkestamise trahvinõudest loobuda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrimüüjate hinnapakettide tingimused osutusid ebaseaduslikeks.
Elektrimüüjate hinnapakettide tingimused osutusid ebaseaduslikeks. Foto: Toomas Huik

Tarbijakaitseamet ja justiitsministeerium leiavad, et elektrimüügilepingute nõue, millega tarbijalt võib tähtajalise lepingu katkestamise eest trahvi nõuda, on ebaseaduslik.

Kui tarbija ei ole lepingut rikkunud ja teavitab elektrimüüjat soovist leping lõpetada kuu aega ette, ei ole tarbijakaitseameti hinnangul leppetrahvi, lepingu lõpetamise tasu ega muu kompensatsiooni küsimine õiguspärane. Kui elektrimüügilepingud on selle seisukohaga vastuolus, tuleb müüjatel neid muuta, teatas tarbijakaitseamet.

Tarbijakaitseamet lisas, et tarbijad, kes on elektrimüüjatega lepingud praegustel tingimustel sõlminud, ei pea muretsema. Lepingud kehtivad üldjuhul edasi, tühised võivad olla  vaid seadusega vastuollu minevad lepingutingimused. Kogu leping võib tühiseks osutuda vaid siis, kui vastuoluline tingimus oli lepingu sõlmimiseks olulise tähendusega.

Elektrum Eesti pressiesindaja Priit Pruul ütles, et ettevõtte juristid analüüsivad praegu tarbijakaitseameti ja justiitsministeeriumi seisukohta leppetrahvi küsimuses. Elektrum lubas oma seisukoha avalikustada pärast analüüsi lõppu.

Eesti Energia, Elektrum Eesti ja 220 Energia pakuvad uuest aastast tähtajalisi elektrilepinguid, mille ennetähtaegse lõpetamise trahv küünib sadadesse eurodesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles