Vanus segab tööotsinguid? Nipid, kuidas CVd natuke tuunida

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töötusega on niigi raske leppida, kuid olla töötu 50+ vanuses on veel palju hullem. Kuigi ettevõtted ei tunnista seda, eksisteerib vanuseline diskrimineerimine ja seda eriti aladel, kus konkurents on suurem.

Probleem puudutab nii naisi kui mehi, kuid eriti keeruline tundub tööturule tagasi tulemine olevat vanematele naistele, kirjutab Glassdoor.com. Tööd otsivad vanemaealised inimesed võivad arvata, et tööotsingutele aitab kaasa, kui üritada näida nooremana, kuid karjääriekspertide hinnangul peaksid nad rõhuma just oma teadmistele ja kogemustele.

Personaliotsingufirma Wyatt & Jaffe president Mark Jaffe ütleb, et vanemad tööotsijad teevad tihti selle vea, et jäävad liigselt kinni oma eelnevatesse saavutustesse, selle asemel, et rääkida teemadel, kuidas nende kogemused ja tarkus saaksid tulevikus firmale väärtust luua. «Ei ole tingimata vaja rääkida mingitest trendikatest asjadest ja suurtest arvutioskustest,» ütleb Jaffe. «Olegi lihtsalt vana ja tark mees.»

Tööandja veenmine oma tarkuses ja väärtuslikes kogemustest on üks asi, kuid hoopis iseasi on, kuidas üldse tööintervjuule pääseda. Karjäärieksperdid soovitavad jätta CVst välja info, mille järgi on võimalik sinu vanust identifitseerida. «Ära kirjelda kogu oma karjääri,» soovitab Alison Doyle, about.com`i tööotsingute ekspert. «Kõige olulisemad on viimased 10-15 aastat.»

Ta räägib ühest tööotsijast, kel oli 35-aastane töökogemus CVs kirjas ja kes ei mõistnud, miks teda kunagi intervjuule ei kutsutud. «Tema aastatepikkune töökogemus oli kui punane lipp tööandjale, kes said selle järgi lihtsalt määrata inimese vanuse,» räägib Doyle.

Ülikooli lõpetamise aasta on ka number, mille järgi potentsiaalne tööandja saab hõlpsasti tööotsija vanuse teada. Tegelikult aga on hoopis olulisem, et inimese kogemused ja oskused oleksid värsked.

Parim viis töö leidmiseks igas vanuses on tuttavate soovitusel. «Kõige suurem tõenäosus tööd saada on tänu tuttavatele,» ütleb karjääriekspert Kerry Hannon. «Tuhni oma võrgustikus ja küsi abi.» Hannon ütleb, et ka vanemas eas on oluline «olla» internetis ja osata kasutada sotsiaalmeediat. «Niisama istuma ja ootama ei tohi jääda, võtke kasvõi mõni kursus lähedases ülikoolis või tehke vabatahtlikku tööd. Kunagi ei tea, millal see võib teile kasulikuks osutuda,» lisab ta.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles