Stubb muretseb Suurbritannia suhtumise pärast Euroopa Liitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: Toomas Huik

Soome väliskaubanduse ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb muretseb Suurbritannia üha jahedamaks muutuva suhtumise pärast Euroopa Liitu (EL).

«Suurbritannia on vabatahtlikult jäämas kõrvale mitmetest lepetest ja hangetest,» tõdes Stubb Brüsselis EL-i tippkohtumise ajal uudisteagentuurile Reuters antud intervjuus.

Stubbi sõnul võib Ühendkuningriigi suhtumist märgata nii välis- ja ka majanduspoliitikas. Suurbritannia on jäänud välja majanduslepetest ja suhtub üha kriitilisemalt ka mitmetesse teistesse ühenduse hangetesse ja ettevõtmistesse.

Peaminister David Cameron teatas varem sel kuul, et soovib muu hulgas rahvahääletust, millelt ootab heakskiitu Euroopa Liiduga suhete uuendamise osas.

«On umbes selline tunne nagu laev oleks rannast lahkumas ja üks meie parimaid sõpru on ütlemas «bye bye» ilma, et saaksime selles asjas midagi ette võtta,» märkis Stubb.

Briti valitsuskoalitsiooni juhterakonna konservatiivide paremtiib nõuab juba mõnda aega peaminister David Cameronilt referendumit Suurbritannia ja Euroopa Liidu suhete muutmise üle või liidust hoopis lahkulöömiseks. Cameron ise on korduvalt öelnud, et eurotsooni kriis kahjustab Suurbritannia madalseisus majandust.

Cameron ütles neljapäeval, et tema kasutab kahepäevast Euroopa Liidu tippkohtumist ära selleks, et pöörata eurotsooni liidrite tähelepanu nende «suurimale varale» - Euroopa ühisturule. Cameroni avalduses peitub varjatud kriitika föderaalse fiskaalintegratsiooni ja 17-liikmelise euroala pangaliidu plaanide aadressil. Briti peaministrile teeb muret ülejäänud 10 EL-i riigi «mahajäämine».

«Käib ülemaailmne võidujooks ning mõned riigid asuvad võitlusse, ja on tõsine oht, et Euroopa riigid ja EL jäävad maha,» ütles Cameron Brüsselisse tippkohtumisele saabudes.

Ta rõhutas, et kõige tähtsam on kannustada ettevõtlust ja kärpida äriregulatsiooni kulusid, siis sünnivad kaubanduslepped suurte majandusmaadega nagu USA, Jaapan ja kiiresti kasvavate majandustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles