Sügislill, mida tasub süüa

, Restoran Mooni taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapirn kasvab mitme meetri kõrguseks ilusaks lilleks.
Maapirn kasvab mitme meetri kõrguseks ilusaks lilleks. Foto: Pärnu Postimees

Topinambur ehk maapirn on seni teenimatult tähelepanuta jäänud ja vaatamata oma väärtuslikkusele nii toidu- kui ravimtaimena ei kohta teda meie toidulaual siiski nii sagedasti, kui võiks.

Maapirnil on märkimisväärsed tervendavad mõjud: taim sisaldab umbes 16 protsenti inuliini, kuivatatud kujul aga kuni 70 protsenti. Inuliin on polüsahhariid, mis lagunedes muundub fruktoosiks, muutes selle sobivaks diabeetikutele.

Maapirni soovitatakse nii selle ennetava kui raviva toime tõttu kasutada diabeedi, ülekaalulisuse, ateroskleroosi, südame isheemiatõve, südamelihase põletiku, sapi- ja neerukivide, kõhukinnisuse, immuunsüsteemi nõrkuse ja osteokondroosi puhul.

Taime mugulad on maitsvad nii toorelt salatisse lisatuna kui kuumtöödelduna või kuivatatuna. Maapirn on väga vähenõudlik ning teadaolevalt ei kimbuta teda ei kahjurid ega haigused.

Mugulaid võib üles võtta kogu sügis- ja kevadperioodil, kuid pikemaks jahedas säilitamiseks need ei sobi. Kes soovib maapirni toiduks tarvitada kogu talve, võiks maapirni kuivatada ja kasutada laastude või jahuna. Maapirnijahu võib lisada igale roale, olgu see siis magus või soolane, ning piisab vaid natukesest.

Maapirnilaaste võib lisada nii putrudesse kui müslisse ning kui neid eelnevalt leotada (toortoidu tarvis) või keeta, on kasutusvõimalused eriti laiad – alates suppidest ja lihapallidest kuni pannkookideni, seega peaks igaüks endale sobiva ja meeldiva variandi leidma.

Maapirnis leidub ohtralt kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja kaltsiumiühendeid. Taime juured koguvad maapinnast arvestatava koguse räni.

Retseptid

• MAAPIRNIGA LIHAPALLID 50 g maapirnilaaste

500 g hakkliha

2 sibulat

1 teelusikatäis kuivatatud tilli või samaväärselt värsket

peotäis peterselli

1 teelusikatäis köömneid

musta pipart ja soola maitseks

Valmistamine

Keeda maapirnilaaste umbes 8 minutit. Kurna hoolega ja lase mõnda aega sõelal nõrguda. Sega laastud ja hakkliha. Lisa hakitud sibul, osa petersellist, köömned, pipar ja sool. Vormi pallikesed ja küpseta (võid ka koorekastmes vms kuumutada). Soovi korral võib lisada massile ka muna ning muidugi meeldivaid maitsetaimi, nagu tüümiani, punet või küüslauku.

•    PANNKOOGID:

60 g maapirnilaaste

lusikaotsaga küpsetuspulbrit või soodat

400 g jahu

200 g jogurtit

maitseks soola

Valmistamine

Keeda maapirnilaaste umbes 8 minutit. Kurna hoolega ning sega jogurti, jahu ja soolaga. Prae pannkooke vähese õliga kuumal pannil.

Serveeri hapukoore ja peterselliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles