Riigikogu ratifitseeris fiskaalleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu ratifitseeris kolmapäeval majandus- ja rahaliidu stabiilsuse, koordineerimise ja juhtimise ehk fiskaallepingu.

Ratifitseerimise poolt hääletas 63 liiget, vastu ega erapooletuid ei olnud.

Selle lepinguga kohustuvad osalised tugevdama oma riigi eelarvedistsipliini, tõhustama liikmesriikide majanduspoliitika koordineerimist ja parandama euroala juhtimist.

Lepingu kohaselt hoiduvad liikmesriigid ülemäärasest eelarve puudujäägist ja seavad Euroopa Komisjonile ülesandeks jälgida liikmesriikide eelarve seisundit ning riigivõla kujunemist.

Arvestuse aluseks võetakse lepingu kohaselt eelarve puudujäägi suhte sisemajanduse koguprodukti (SKP), mille kontrollväärtuseks on kolm protsenti ning riigivõla suhte SKP-sse, mille kontroll­väärtuseks on 60 protsenti SKP-st.

Leping sätestab ka lepinguosaliste õiguse anda fiskaalkokkulepet rikkunud riik Euroopa Kohtusse. Kui kohus leiab, et lepinguosaline ei ole täitnud kohtuotsust, võib ta määrata põhisumma või karistusmakse, mis on asjakohane ja mis ei ületa 0,1 protsenti asjaomase lepinguosalise SKP-st.

Lepinguosalisele, mille rahaühik on euro, määratud summad makstakse Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM). Teistele lepinguosalistele määratud summad makstakse Euroopa Liidu üldeelarvesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles