Tehnovõrkude valdajad taotlevad riigilt ühtseid aluseid talumistasude arvestamiseks

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakaabli paigaldamine.
Maakaabli paigaldamine. Foto: Sille Annuk

Tehnovõrkude ja -rajatiste valdajad esitasid eile ühispöördumise, millega taotlevad riigilt uue talumistasude arvestamise regulatsiooni väljatöötamist. 

Elektrilevi, Eleringi, VKG Elektrivõrgute, Imatra Elektri, Elioni, Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse, Starmani ja EG Võrguteenuse allkirja kandva pöördumise kohaselt asetavad lüngad õigusruumis tehnovõrkude valdajad keerulisse olukorda, kus iga rajatise omanik peaks igal konkreetsel juhul kinnistu omanikuga läbi rääkima ja jõudma kokkuleppeni talumise tasu õiglases suuruses.

 Et ühiskondlikult tähtsad elektri-, vee-, gaasi- ja sidevõrgud puudutavad sadu tuhandeid kinnistuomanikke, tähendaks ühekaupa kokkuleppimine suuri kulutusi ja kanduks lõpuks tarbija rahakotti, seisab pressiteates.

Samuti ei tagaks selline lähenemine ühtseid põhimõtteid ega maaomanike võrdset kohtlemist, mis aga on oluline ühiskondliku õiglustunde seisukohalt, leiavad firmad.

Seetõttu on ka Riigikohus andnud seadusandjale soovitused töötada välja ühtne talumistasu arvutamise metoodika, mis arvestaks maa sihtotstarvet, avalikku huvi ja tehnorajatise tegelikku mõju kinnisasjale

Ühispöördumise esitanud taristuettevõtted taotlevad ühtsetel ja läbimõeldud alustel uue talumistasude regulatsiooni loomist ning on valmis selle väljatöötamisel osalema.

Seni tuleb igal tehnovõrgu omanikul oma parima äranägemise järgi otsustada, kas tasude maksmine kuni uue regulatsiooni jõustumiseni edasi lükata või kasutada nende arvestamisel metoodikat, mis ei ole riiklikult kehtestatud, hoiatasid firmad.

Pöördumine esitati justiitsministeeriumile, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, õiguskantslerile, Riigikogu põhiseaduskomisjonile, õiguskomisjonile ja konkurentsiametile 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles