Läänemere kalavarude kaitseks kehtestati püügipiirangud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri ja Põhja-Euroopa.
Läänemeri ja Põhja-Euroopa. Foto: Lennart Rikk

Täna jõustub keskkonnaministri määrus, millega kehtestatakse selleks aastaks ajutised traalpüügikitsendused Läänemerel ja Liivi lahel.

Määruse kohaselt kehtestatakse 1. aprillist kuni 20. maini Läänemeres Eesti vetes teatud piiratud aladel ajutised traalpüügikitsendused, et avamere räim saaks liikuda oma traditsioonilistele kudealadele Liivi lahes, vahendas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja.

Samuti keelatakse määrusega traalpüük Eesti vetes Liivi lahes 20. aprillist kuni 19. maini, et kaitsta seal kudevat räime.

«Tuginedes Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi teadlaste soovitustele ning arvestades räimevarude uuringute tulemustega Liivi lahes võib väita, et kuigi Liivi lahe räim on jätkuvalt suhteliselt heas seisus, näitab selle biomass ja isendite arv viimastel aastatel väikest langustendentsi,» märkis keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome.

Räimevarude kaitseks on vajalik kehtestada kudemisajaks kudealadel ja nende vahetus läheduses olevates piirkondades traalpüügikeeld, et vältida räimeparvede lõhkumist traalpüügil ja võimaldada räime kudeparvede jõudmist segamatult kudealadele.

Lisaks sätestatakse määrusega vastavuses Euroopa Liidu selle aasta Läänemere kvoodimäärusega tursapüügikoormuse piirang Läänemere tursa püügipiirkondades, mille kohaselt on igal Eesti tursapüügilaeval lubatud turska püüda kuni 201 päeval aastas.

Määrusega keelatakse ka peenesilmaliste alla 70 mm nakkevõrkude kasutamine muul ajal kui räime ja meritindipüügiks nende kalaliikide kevadisel püügihooajal, et vältida teiste kalade noorjärkude kaaspüüki peenesilmaliste võrkudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles