Parts Washingtonis: kriis kasvatas Eesti konkurentsivõimet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Peeter Langovits

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles kolmapäeval Washingtonis Cato Instituudis toimunud konverentsil peetud kõnes, et Eesti valitud strateegia tõi riigi kriisist välja tugevamana ja aitas kasvatada siinsete ettevõtete konkurentsivõimet maailmaturgudel.

Parts tõi oma kõnes välja, et Eestile kindlustas valutuma ülemineku kiire reageerimine kriisile ja kolme tegevuse koosmõju: eelarve kärpimine, majanduse stimuleerimine ja reformide läbiviimine. «Samas ei tehtud kärpeid niisama, meie eesmärgiks oli tõsta avaliku sektori efektiivsust,» lisas ta.

Parts rõhutas, et Eesti taastub kiiresti ja meie majanduse tervis on parem kui enne kriisi. Eesti majanduse taastumise põhimootor on ministri sõnul olnud ekspordi kasv. Samas seisab Eesti endiselt tõsiste väljakutsete ees, nagu ettevõtete rahvusvahelistumine, tootlikkuse tõstmine ja innovatsiooni osakaalu suurendamine, lisas ta.

Majandusminister märkis, et Eesti põhimõte on aastaid olnud mitte kulutada teenitust rohkem ning konservatiivne rahapoliitika jätkus ka kriisile reageerimisel. Eesti viis tema sõnul kulude vähendamiseks läbi ravikindlustushüvitiste reformi, kärpis jõuliselt jooksvaid kulutusi ning piiras kohalike omavalitsuste laenamist. Samas tuli tõsta ka makse, märkis minister.

«Nende meetmete tulemusena on Eesti püsinud ettenägeliku rahanduspoliitika tuletornina, hoides avaliku sektori võlataset ligikaudu seitsme protsendi piires sisemajanduse koguproduktist, mis on madalaim Euroopas ja üks madalamaid tasemeid kogu maailmas,» rääkis Parts.

Erinevalt mitmetest teistest riikidest ei vajanud Eesti tema sõnul kriisist väljaaitamist, sest buumiaastatel oli valitsusel pidevalt eelarve ülejääk ja moodustati reserve hädaolukorraks.

Parts ütles kõnes ka, et Eesti kogemuste põhjal on Euroopa praegust võlakriisi kõige parem lahendada konservatiivse rahanduspoliitika järgimise ja majandusreformidega, kuid seda eeldusel, et valitsus on võimeline seda tegema.

«Eesti seisukohalt võib Euroopa ühisvaluuta toimida seni, kuni euroala liikmesriigid rakendavad piisavaid eelarvepiiranguid ja viivad läbi struktuurireforme ning järgivad konservatiivse rahanduse ja liberaalse majanduse põhimõtteid.»

Cato Instituut on avaliku halduse uuringutega tegelev instituut USA-s Washingtonis, mis annab muu hulgas välja Milton Friedmani auhinda vabaduse edendamise eest.

Parts alustas teisipäeval laupäevani kestvat visiiti USA-s. Lisaks ettekandele Washingtonis Cato Instituudis tutvustab Parts majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel Silicon Valleys Eesti IT-firmasid ning tal on Washingtonis mitmed energeetika- ja IT-alased kohtumised. Samuti kohtub Parts kohalike eestlastega. San Franciscos kohtub majandusminister Keiretsu Forum juhtkonnaga, külastab Skype'i ja Google'it ning tutvustab Eesti idufirmasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles