Telia Sonera on uues korruptsiooniskandaalis, surve juhtidele kasvab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Sonera on uues korruptsiooniskandaalis, surve juhtidele kasvab.
Telia Sonera on uues korruptsiooniskandaalis, surve juhtidele kasvab. Foto: SCANPIX

Rootsi telekomifirma Telia Sonera äri välismaal on tekitanud Rootsis uue skandaali, vahendab Helsingin Sanomat majanduslehte Veckans Affärer.

Viimase väitel ostis Telia Sonera Nepali suurima telefonioperaatori Ncelli Nepali kuninga väimehe off shore-firmalt,  seni aga on Telia Sonera müüjaks nimetanud Kasahstani investeerimisfirmat.

Enamusosaluse Ncellis (toona Spice Nepal) ostis Telia Sonera septembris 2008 3,2 miljardi Rootsi krooni eest. Toona nimetaski Telia Sonera tegevjuht Lars Nyberg müüjaks Kasahstani firmat. Detsembris 2010 ostis Telia Sonera aktsiaid juurde, osalus Nepali sidefirmas kasvas ümmarguselt 80 protsendini. Lisaaktsiate eest maksti 1,1 miljardit Rootsi krooni.

Veckans Affärer aga väidab, et väljaande ajakirjanikud said Nepali pealinnas Katmandus kätte materjalid, mille põhjal kandis Telia Sonera raha aktsiate eest üle hoopis Raj Bahadur Singhi firma arvele.

Singh on Nepali kuninga väimees, kes haaras kontrolli Spice Nepali üle Saint Kittsi saartel ja Küprosel registreeritud maksuvabade firmade kaudu, enne kui osaluse Telia Sonerale edasi müüs.

Veckans Affäreri väitel punuti tehingu läbiviimiseks keerulisi majanduslikke ja juriidilisi skeeme neljas eri riigis ning aktsiad vahetasid omanikku mitme valdusfirma vahendusel. Lehe väitel oli skeemide eesmärk varjata asjaolu, et Telia Sonera maksis üle nelja miljardi Rootsi krooni just Singhile.

Telia Sonerat raputab teinegi skandaal – Rootsi võimud uurivad, kas sidefirma on andnud altkäemaksu Gibraltaril registreeritud off-shore firmale Takilant, et saada 3G-litsents Usbekistanis.

Rootsi Dagens Nyheter kirjutas eile, et Lars Nyberg peab oma ameti pistiseskandaalide taustal maha panema. Kui algselt pidi tegevjuht oma kohalt tagasi astuma järgmise aasta lõpus, siis nüüd on juhivahetust ajalehe teatel oodata juba varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles