Ansip: praegused alkoholi- ja tubakaaktsiisid on optimaalsed

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip riigikogus
Andrus Ansip riigikogus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Andrus Ansip avaldas riigikogu infotunnis arvamust, et ehkki Eestis on alkoholiaktsiis üks Euroopa kõrgemaid, on meie aktsiisikaupade maksumäärad kokkuvõttes siiski optimaalsed.

«Alkoholi puhul on Eesti aktsiisid Euroopa võrdluses pigem kõrgemad kui madalamad. Eesti alkoholi lõpphind on 27 liidu liikmesriigi hulgas kalliduselt kümnendal kohal,» sõnas peaminister riigikogu infotunnis.

«Aktsiiside määramisel on üks olulisi eesmärke vähendada hinna kaudu tervisele kahjulikke toodete tarbimist, aga need aktsiisid peavad olema nii mõistlikul tasemel, et nad ei soodustaks salakaubandust,» selgitas ta.

«Maksustada veel kaks korda kõrgemat ei ole ilmselt võimalik, sest siis seda Eesti aktsiisikaupa enam keegi ei ostaks ja kogu turg läheks illegaalseks ja alkohol veetaks sisse mujalt,» arvas Ansip.

«Eestis on aktsiisi kogumine päris efektiivne ja meie aktsiisikaupade aktsiisimäärad on küllalt optimaalsed selles mõttes, et korvatakse nende tervisele kahjulike kaupade tarbimisest tekkivaid kahjusid tervishoiusüsteemile ja samas nad ei ole liiga kõrged, et kaotada ära kõik aktsiisitulud,» rääkis Ansip.

Peaminister selgitas, et aktsiise määratakse lähtudes Euroopa Liidu miinimummääradest. «Tubaka puhul me ei ole miinimummäära veel saavutanud. Kahel järgneval aastal tubakaaktsiisi määr tõuseb 6 protsendi võrra ja siis me saavutame 2014. aastaks ettenähtud Euroopa Liidu tubakaaktsiisi miinimummäära,» sõnas ta.

Riigikogu liige Viktor Vassiljev (Keskerakond) tundis huvi, mil moel tagatakse, et alkoholi- ja tubakaaktsiisid läheksid just nimelt nende tervishoiusüsteemile tekitatud kahjude korvamiseks. Seepeale leidis peaminister, et ükski maksusüsteem ei tohiks olla niivõrd jäik ja paindumatu, et üks konkreetne tulu seotakse ühe konkreetse eelarvekuluga. «Ma ei pea kindlasti võimalikuks kulude sidumist konkreetsete eelarvetulu allikatega enamal määral. Kui teid rahustab väide, et aktsiisituludest makstakse õpetajatele palgad, siis see väide on kindlasti tõene,» lisas Ansip.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles