Ameerikas Bostoni ülikoolis tehtud uuring näitab, et kala söömine raseduse ajal vähendab lapse hüperaktiivsushäire riski.
Kala söömine raseduse ajal aitab lapse hüperaktiivsuse vastu
Uurijad leidsid, et kõrgema organismis sisalduva elavhõbedatasemega naiste lastel esineb 40-70- protsendise tõenäosusega kaheksa aastat hiljem hüperaktiivsuse sümptomeid. Peamiselt manustatakse elavhõbedat kala süües, kirjutab The Telegraph.
Sellegipoolest näitas uuring, et lastel, kelle ema sõi raseduse ajal rohkem kui kaks portsjonit kala iga nädal, esines 60 protsenti vähem hüperaktiivsushäireid.
Teadlaste sõnul näitab see uuring rasedate naiste menüü ja toitumissoovituste tegemise keerukust, sest kala söömine on justkui kasulik, ent elavhõbeda tase peab seevastu madal püsima.
Kahtlemata sõltub elavhõbeda tase ka söödavast kalast. Rohkem sisaldavad elavhõbedat kalad, nagu mõõkkala, hai ja marliin, vähem makrell ja sardiin.
«See on oluline uuring, mille tulemusi tuleb analüüsida. Minu jaoks on kõige olulisem teadmine, et kui rase naine üle kahe toidukorra nädalas kala sööb, vähendab see suure tõenäosusega tema lapsel hiljem hüperatiivsuse sümptomeid,» kommenteeris Bristoli ülikooli professor Jean Golding.