Andrei Zaborski: aasta teises pooles võib oodata järsk kainenemine

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus.
Ehitus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Arvame, et eelmise aasta viimane ja selle aasta esimene kvartal kvartalid näitavad heast inertsist tingituna praeguse majanduskasvu kiirenemist, kuid aasta teises pooles võib oodata järsk kainenemine, tõdes  Redgate Capitali fondijuht Andrei Zaborski.

Ta lisas, et osades infrastruktuuriinvesteeringutega seotud sektorites kohtame juba praegu tellimuste kardinaalset vähenemist.

Zaborski märkis, et viimased 3-4 kvartalit on majanduskasvu vedanud ainult sisetarbimine ja ehitus (sh co2 kvoodi müügist saadud raha investeerimine). Tööstustoodang on tema sõnul pigem langenud, samuti on nõrgad mitmed teised suure lisandväärtusega sektorid, sealhulgas transiit ja kinnisvara). «Suurimate ekspordipartnerite nõrk majanduskeskkond lootust eriti ei lisa. Prognoosimatust lisab ELi eelarveperioodi lõppemisega otsa saama hakkavad abirahad - kõik suuremad projektid peavad olema 2014 lõppenud ja uusi suuri objekte ei tulnud juba lõppenud aastal peale,» rääkis Zaborski.

Positiivse poole pealt – tarbimispidu ei ole Zaborski sõnul veel päris läbi, EL-i majandustelt oodatakse 2013 teises pooles aeglast taastumist, kohalikud pangad on rakendust ootavat deposiidiraha triiki täis ja avalik sektor on taas julgemalt rahakotiraudu hakanud paotama, võimaldades palgatõusu väga paljudele riigipalgalistele.

Suures pildis aga sel aastal nõrkus Zaborski sõnul Euroopa majanduses jätkub, samuti jätkub aeglustumine ka meie peamiste  ekspordipartnerite Skandinaavia riikide ja Saksamaa majanduses. «Ainsa lootustandva regioonina võiks mainida Hiinat – kui viimaste kuude positiivsed märgid realiseeruvad majanduskasvu kiirenemises, saab mõju tunda läbi rahvusvahelise kaubavahetuse hoogustumises ja toormehindade tõusus,» lausus Zaborski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles