Vaata, kes prognoosis eelmise aasta majanduse arengut kõige täpsemalt

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla
Tankla Foto: Elmo Riig / Sakala

On aastaid, kui majandust on ootamatute muutuste tõttu keeruline prognoosida, ning aastaid, mil majandusnäitajad liiguvad stabiilses rütmis. Lõppenud 2012. aasta kuulus viimaste sekka.

Kõik neli prognoositavat Eesti makromajanduse näitajat jäid aasta tagasi küsitletud 11 analüüsikeskuse ennustuste keskmise lähedale. Majanduskasv, inflatsioon ja keskmine palk olid küll veidi oodatust suuremad, kuid erinevus ennustuste ja tegelikkuse vahel jäi alla protsendipunkti.

Eraldi väärib märkimist tööpuuduse üsna kiire vähenemine. Tavapäraselt muutuvad töötuse näitajad aeglaselt, kuid mullu vähenes hoolimata majanduse suhteliselt keskpärasest kasvust töötus kiiresti – kolmandas kvartalis oli see juba alla kümne protsendi.

Meenutuseks: veel üle-eelmisel aastal oli majandus üllatanud 7,6-protsendilise kasvu ja viieprotsendilise hinnatõusuga ning börs ootamatu 24-protsendilise langusega. Eelmisel aastal majanduskasv ja inflatsioon aga pidurdusid, kuid aktsiad kerkisid Tallinna börsil koguni 38 protsenti. Tarkinvestor ja Marfini pank suutsid sellist börsitõusu ka aasta tagasi ette näha.

Samas ei suutnud keegi ette näha üleeuroopalise pankadevahelise intressimäära Euribori nii suurt langust. Euroopa Keskpanga kriisi lahendamise poliitika, mis toetus odava raha pakkumisele, viis kuue kuu Euribori aastaga 1,62-lt 0,32 protsendile, mille mõju naudivad laenuvõtjad odavamate laenumaksete näol. Bensiini hind ja dollari kurss pole aastaga eriti muutunud ning seda ootasid ka analüütikud.

Kui võrrelda analüütikute prognooside edetabelit, siis paistavad silma väga väikesed vahed – kolmandat ja seitsmendat kohta eristas vaid 2,5 punkti, mis on tühine vahe. Täpseima ennustuse koostanud Swedbank paistis silma eelkõige majanduskasvu, keskmise palga ja dollari kursi prognoosidega. Napilt teiseks jäänud Marfini pank oli tugevam tööpuuduse, dollari kursi, Euribori ja börsi liikumise ennustamisel.

Aasta tagasi oli Marfini pank oma prognoosiga viimane ja Swedbank kuues ehk viimastel aastatel pole ükski ennustaja oma täpsusega teistest selgelt eristunud.

Täpsemad analüütikud 2012

 1. Swedbank    58,0*

 2. Marfini pank    56,5

 3. DNB pank    50,0

 4.–5. Konjunktuuriinstituut    48,5

 4.–5. Nordea pank    48,5

 6. Redgate Capital    48,0

 7. Postimees    47,5

 8. Rahandusministeerium    45,5

 9. LHV pank    43,0

 10. Heido Vitsur (Arengufond)    42,0

 11. Tarkinvestor    40,5

* kohapunktide summa – täpseima prognoosi eest sai 11 punkti ja suurima möödalasu eest 1 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles